Skriv ”oktantal” i Google! Vupti, sekunder efter har du titusinder af hits, der alle fortæller, hvad benzinens oktantal betyder for dig. Men hvad er fup, og hvad er fakta? Her kan du blive lidt klogere på de vigtigste fakta om benzinens oktantal.

Myter Fakta
Oktan 92 er billigere og derfor sparer man penge ved at tankeoktan 92  Selv om prisskiltet typisk viser en forskel på 3-4 øre/l mellem 92 og 95 oktan, er det i virkeligheden lige omvendt. Forskellen på energiindholdet i 92 og 95 oktan betyder, at 92 oktan er 10 øre dyrere literen. Forklaringen er, at der er 1,3 procent mere energi i 95 oktan. Det svarer til 14 øre/l ved en literpris på 11 kr. Så i virkeligheden sparer du 10 øre/l ved at skifte fra 92 til 95 oktan.
Den billigste (laveste oktan) er lige så god som den dyreste (højeste oktan) Test af benzin med forskellige oktantal i Bilmagasinet i januar 2017 viste, at vores højoktan giver både flere hestekræfter og mere bundtræk. Bladet testede henholdsvis 92 oktan, 95 oktan og 99 oktan. Og med sidstnævnte benzin fik testbilen 14-15 flere hestekræfter end med de lavere oktantal. Faktisk ydede testbilens motor ovenikøbet marginalt mere end fabriksoplysningerne ellers angiver. Så med den nye 100 oktan ser vi kun disse resultater blive endnu mere iøjnefaldende.
Det gør ingen forskel, hvilken oktan, jeg tanker Brændstof er ikke bare brændstof. Der er dokumenteret sammenhæng mellem oktantal og motorydelse. Højoktan hjælper bl.a. motorstyringssystemet til at operere optimalt. Og går du fra 95 til 100 oktan, får du på en moderne bil typisk flere hestekræfter og højere moment. 
Det, der står i instruktionsbogen, det er, hvad bilen skal have Oktantallet angivet til din bil skal blot ses som et minimumskrav. Et for lavt oktantal kan medføre, at bilens motor ikke yder optimalt, men i stedet nedjusterer sig selv til at køre med lavere kompression og færre hestekræfter, og for motorer uden bankesensorer, kan der i værste tilfælde opstå motorskader.
Oktan fortæller, hvor meget bly, der er i benzinen Oktan har ikke noget med bly at gøre. Oktan er et molekyle bestående af kulstof og brint.

mere omkring Artikler

Derfor skal du tjekke olien oftere

 

Vi ser på, hvorfor du bør interessere dig lidt for din motorolie.

Fup og fakta om oktan

Vi stiller skarpt på fup og fakta om oktanen.