Hvor ofte tjekker du oliestanden i din bil? Sikkert ikke så tit. Måske er det endda noget, du helt overlader til værkstedet? Men oliestanden fortjener din opmærksomhed – og oftere end du tror.

For olien er nøglen til en velkørende motor, fordi den både smører vitale dele og køler motoren. Derfor kan en for lav oliestand føre til overophedning og kritiske motorskader.

Men, hvor tit bør du kontrollere oliestanden?

FDM råder til, at du tjekker olien hver 1.000 km. En anden god tommelfingerregel er at tjekke oliepinden for hver 2-3 tankning og altid før længere bilture. Se evt. også i din bils instruktionsbog

Hav altid en kvalitetsolie med i bilen

”Moderne motorer er typisk mindre end førhen. Så der er mindre plads til olien og en mindre oliereserve. Erfaring viser, at så mange som hver fjerde bilist kører med for lidt olie på motoren, og selv nye biler har et vist olieforbrug. Derfor er det klogt altid at have en dunk olie liggende i bilen. Helst en kvalitetsolie, som holder længere også under langvarig belastning”, forklarer smøreoliespecialist i DCC Energi, Jakob Voltzmann.

På din lokale Shell station finder du vores ”Top Up” guide ved oliehylden. Guiden viser, hvilken Shell Helix Ultra olie der passer til din bil.

Shell Helix Ultra er fremstillet med Shells PurePlus teknologi, hvor naturgas forvandles til en ren og klar basisolie. Teknologien gør, at Shell kan udvikle effektive smøremidler til de mest avancerede motorer, og Shell Helix Ultra er i dag en af de mest avancerede, syntetiske motorolier.

Du kan også bruge Shells onlineguide til at finde den rette olie til din bil. Men se altid instrukserne for valg af smøreolie i din bils instruktionsbog.

Sådan gør du

  1. Parker bilen på jævn underlag og tjek oliestand på en motor der har stået stille i minimum 2 minutter.
  2. Åben motorhjelmen og find målepinden. Træk pinden op, tør den af og sæt den helt på plads igen
  3. Træk nu målepinden op og aflæs oliestanden. Den skal være mellem de to streger, der viser maks. og min. i bunden af pinden
  4. Er oliestanden tæt på eller under minimum, skal der olie på.
  5. Skru oliedækslet af og påfyld olie. Maks en ½ liter ad gangen. Tjek oliestanden igen. Den må aldrig overstige maksstregen på målepinden.