Prag er en middelalderby, og den bugter sig på sin egen smukke måde langs Vltava-flodens øst- og vestbred. Den har en serie smukke broer, smukke bygninger med postkortfacader, god mad og verdensberømt øl.

Men middelalder betyder smalle gader. Det betyder også brolagte gader, som man må dele med sporvogne. Vejen har det med på forvirrende vis at dele sig i to retninger, når du passerer under en gammel bro, eller den fortsætter som gennemkørselsvej, selvom pludselig er trapper på det, der skulle være vejen, eller den ender pludseligt blindt.

Det er ikke byen. Det er det, at vi er vant til, at byerne indretter sig efter, at vi skal hurtigt igennem. Sæt farten ned, indret dig, og nyd Prag. Tjekkiets hovedstad er til langsom kørsel: Tag dig tid til at mærke kurverne, fange et glimt af folk på deres vej og indsnuse aftenluften, når du langsomt kører gennem gaderne med vinduet rullet ned.

Blå bil parkeret under en bue på en brolagt gade i Prag om natten

Kom før mylderet

Lad os starte denne nattur i det tempo, vi vil fortsætte med. Jeg svinger rundt mod Karlsbroen. Om dagen er indgangen fyldt med mennesker, og billederne vil bestå af personer fra skoleklasser og midaldrende turister. Om natten er stedet dit. Broen er kun for fodgængere, så jeg parkerer og slentrer gennem tårnet for at nyde 1400-talsbroen med de 31 statuer og skulpturer.

Nu svinger vi tilbage gennem de smalle gader, under buer og forbi små butikker med kunsthåndværk og lokale barer på vores vej op mod Prags borg. Det er faktisk mere som en lille by, og der er endnu flere par, som slentrer rundt ved nu tomme restauranter, caféer og gallerier.

Vi begiver os ned ad bakken igen og over Manesuv-broen, forbi Rudolfinum, hjemsted for filharmonikerne, og derefter forbi en anden type kulturikoner: Four Seasons hotel, Brioni, Boucheron. Så svinger vi ind i den gamle by, og så er det tid til sjov. Man må bare nyde at fare vild. Her er drager: gader med trin, brosten, ensrettede gader og masser af blindgyder. Du må ikke tænde for gps'en for at slippe ud. Det er snyd.

Blå bil parkeret på en gade i Prag om natten med en bro og borgen i baggrunden

Ekko fra fortiden

Vi passerer det imposante Nationalteater i nyrenæssancestil med gyldne statuer på taget og naboen, den helt moderne nye scene, som ligner noget, der er lavet af sølvpapir. Og ved den næste bro drejer vi mod øst, der er mere variation sammen med byens traditionelle arkitektur. Den “trykkede bygning”, som jeg kalder den, er bedre kendt som dansehuset og har en stor fan i præsident Václav Havel, tidligere leder af Tjekkiet, som boede i nærheden.

Og nu til hjertet af byen, det kæmpemæssige nationalmuseum skuer ned på alt det, der sker, med ophøjet ro. Vi kører langsomt rundt på noget, som mere er en lang skrånende boulevard end en plads, forbi den historiske art nouveau-bygning Grand Hotel Europa. Så forlader vi pladsen, hvor tjekkerne altid har forsamlet sig på vigtige tidspunkter: Da Tjekkoslovakiet blev dannet i 1918, en demonstration mod den tyske besættelse i 1939, kommunismens frembrud i 1948, forårsopstanden i Prag, som sovjetiske tanks slog ned i 1968, og Fløjlsrevolutionen i 1989, hvor der blev sat punktum for kommunismen.

Tilbage til floden og over Legii-broen, og vi holder pause før den oplyste trappe i Petrin-parken i nærheden, hvor vi startede, og ser kunstværkerne, som er et mindesmærke over ofrene for kommunismen. Så er der en sidste chance for at nyde brostenene.

Mere i Privatbilister

Rom

Vi sendte den italienske motorjournalist Giuliano Pavone til sit lands hovedstad, Rom, på jagt efter en hemmelig rute.

San Francisco

Vi sendte motorjournalisten Pat Devereux på en tur rundt i San Francisco, byen som blev udødeliggjort i filmen Bullitt fra 1968 med king of cool, Steve McQueen, i hovedrollen.