Planen virker ikke god fra start. En bil? I Brugge? Det går aldrig. Belgiens middelalderperle er ikke et sted, man kører rundt i. De smalle brolagte gyder og torve betyder helt sikkert, at en natlig køretur er spild af tid.

Når man kører ind i byen i den tidlige aftenmyldretid, er der trafik alle vegne, der stopper Brugges hovedfærdselsårer. Cyklisterne smutter den forkerte vej ned ad forvirrende ensrettede gader, hvor man farer håbløst faret på et nanosekund. Vores gps gik i panik.

Sorte cabriolet kører gennem Brugges gader om natten

Tyvstart

Så vi parkerer og drikker kaffe i Burg – en af byens gotisk prægede torve. Omgivelserne er nok smukke, men fra bilistens perspektiv ser Brugge ikke godt ud.  Der skal en lille bil til for at mindske risikoen for at kollidere med de tohjulede krigere, turister, smalle kanaler og sammenklumpede arkitektur, som byen består af.

Da mørket falder på, kører vi til hovedringvejen for at begynde vores tur rundt i byen. Vi begiver os til den østlige del af byen til Kruisport, en lille fæstning over en voldgrav, som omgiver den gamle del af Brugge, og begiver os ind, mens gaderne i Brugge bliver tømt, efterhånden som det bliver mørkt.

Turisterne er væk nu, forsvundet ind i byens overnatningssteder. Ensomme cyklister klaprer hen over brolagte gader på vej hjemad. Vi passerer den gamle toldbygning fra 1477, derefter det kongelige stadsteater, en af Europas mest velbevarede teaterbygninger fra nyrenæssancen. Det svimlende spir på domkirken Onze Lieve Vrouwekerk oplyst af månen fungerer som kompas.

Det er en sælsom fornemmelse at køre igennem en sparsomt oplyst, delvist gotisk by, delvist middelalderby i fuldmånens skær. Vandspyerne, som kigger ned på os i tusmørket, er uhyggelige. Historien træder ud af væggene sent om natten.

Brugge domkirkes front med belysning

Tag en tur tilbage i tiden

Hvis du skeler bare lidt, kan du forestille dig Brugge i middelalderen, da byen var førende inden for klædehandelen. En stor del af byens arkitektur er en genskabelse af ældre bygninger, men kombinationen af gammelt og nyt er næsten usynlig. Hvis man fjerner biler og elektrisk belysning, kunne man være i 1400-tallet.

Vi kører videre til Markt, Brugges hovedtorv. Det mægtige Belfort, et af Belgiens mest berømte vartegn, tårner sig op over Markt, som er fyldt med mestendels 1800-talsgenskabelser af middelalderbygninger med smukke gavle, der alle er lidt forskellige. Om dagen er Markt bare endnu en seværdighed med caféer, vaffelboder og souvenirs, men når mørket falder på, kommer dens storhed til live og tårner sig op over os gennem den mørke himmel.

Nedstigen til mørket

Vi kører igennem til Burg, hvor vi drak kaffe for mange timer siden. Her er også øde nu. Vi stopper foran den smukke Hellig Blod-basilika, byens helligste sted og hjemsted for en flaske, der skulle indeholde Kristi blod. Så går lysene på pladsen pludselig ud ved midnat, og vi er kastet ud i totalt mørke. 

Vi begiver os til den trygge gadebelysning og fortsætter mod syd langs byens centrale kanaler, før vi drøner ned til Astridpark og den fantastiske Magdalena-kirke.

Det er ved at blive køligt nu, og det er tid til at stoppe for i nat. Vi vender bilen mod nord og snor os tilbage gennem de øde snævre gader, forbi de velholdte huse, langs de flaskegrønne kanaler, forbi de hyggelige restauranter og barer og begiver os mod en god nats søvn. Hvem ville have troet, at en nattur i Brugge ville gå så godt?

Mere i Privatbilister

Berlin

Berlin var engang delt, men er nu en moderne og levende storby, der kombinerer gammelt og nyt. Motorjournalisten James Mills tog af sted for at se seværdighederne.

London

Læs vores artikel for at opleve London ved daggry - en verden uden trængselsafgifter og trafikpropper