Mand kører bil gennem stor vandpyt

Dalness er så langt væk, at selv manden fra redningstjenesten ikke har hørt om det. “Dalness? Hvor er det henne?” Husk: Far ikke vild i Dalness. Det er heller ikke med i gps'en. Så tidligere i morges indtastede vi de nøjagtige gps-koordinater for Dalness, før vi gjorde det eneste fornuftige, enhver bilentusiast burde gøre med en bil og nogle fridage: Stram halstørklædet, og kør til det fantastiske skotske højland.

Kør i regnvejr

Ifølge det britiske meteorologiske institut er Dalness det mest regnfulde sted i Storbritannien. Der falder i gennemsnit hele 3,3 meter regn om året. Heldigvis ligger det også blandt noget af det smukkeste af højlandet, du kan finde.

Vejene er heller ikke så dårlige - store flader af asfalt, der fejer majestætisk langs dalbunden og skærer sig ind i siderne af de imponerende bjerge. Vejene og økosystemerne i det skotske højland er nogle af de bedste steder, som er åbne for bilister 24/7, 365 dage om året.

Da vi endelig finder det, er det første spørgsmål, hvem der måler nedbøren i Dalness? Der er ikke en sjæl, ud over en flok nysgerrige får. Et kort over det omgivende område viser, at Dalness ligger inden for den sydvestlige grænse for National Trust for Scotlands 5.800 hektar store Glencoe and Dalness-bjergkæde.

Dalness ligger bare nogle kilometer vest for A82 mellem Fort William og Crianlarich. Der er skiltet mod Glen Etive, og den umarkerede vej, der snor sig dertil, løber langs floden Etive, som følger dalbunden. Den mørkorange lyng, som giver landskabet den særlige farve, får en god omgang vand. Vandet vælter ned fra himlen og løber i kaskader ned ad bjergsiderne. Floderne raser, og søernes bølger slår højt op på kysten, mens det regner vandret i den kraftige vind.

Vejen ud i intetheden

Selv dårligt vejr kan ikke få os ned med nakken, vi har den tomme vej for os selv. A82 er præcis den slags vej, bilen skal have for at blive presset lidt. Den er hurtig, har godt udsyn og dejligt mange højdeændringer, og den er et sikkert sted at nyde din køretur.

Der er dog ingen indkøbsmuligheder eller trafik her. Det er svært at forstå, hvor få mennesker der bor i højlandet. Du har vejene og landskabet for dig selv, og det gør det til en af Europas skjulte perler for køreglade.

Bil på vejen ved bjergsø

Shell V-Power Nitro+

En lille advarsel. Holdt godt øje med brændstofmåleren. Glasgow eller Fort William er nærmeste pitstop, så hvis du er på besøg, skal du fylde op med vores bedste brændstof, Shell V-Power Nitro+  i Glasgow , før du vover dig længere nordpå.

Da vi skal bruge mere brændstof, spørger damen bag skranken på benzintanken, hvor vi skal hen. “Dalness?” spørger hun. “Det har jeg aldrig hørt om.” Da jeg fortæller hende, at det er det mest regnfulde sted i Storbritannien, løber den skotske stolthed af med hende. “Det er ikke rigtigt! Det er Fort William. De måler regnen i millimeter andre steder, her måler vi det i fod!”

Vi standser ved Kingshouse, et gammelt fort med varmende kulfyrede kaminer og vægge, der kunne fortælle uhyggelige historier. Der er scones til en hel hær, men vi er de eneste gæster. Det minder om, at god timing – sidst på efteråret eller tidligt på foråret – giver dig mulighed for at dyrke din lidenskab for at køre på nogle af Europas mest spændende veje.

Tid til et blæs mere. Hvem bryder sig om, at der er en storm på vej i horisonten?

Fyld op med Shell V-Power Nitro+ til din næste tur uden for alfarvej, som er beregnet til at beskytte mod snavs og korrosion.*

*De faktiske fordele kan variere efter køretøj, køretøjets alder, kørselsforhold og kørestil.

Mere i Privatbilister

En djævelsk køretur

Targa Tasmania Road Rally er en djævelsk køretur. Løbet kalder sig ‘det ultimative asfaltrally’ og kører rundt om øen, som hænger ud fra Australiens østlige spids.

B står for Biking

B står også for B500 i Baden-Baden i Tyskland. Forfatteren Geoff Hill beslutter, om det er Europas bedste motorcykelvej eller ej.