Konceptet er dejligt enkelt: Tag en køretur på en af verdens bedste veje på årets længste dag. Man kan diskutere hvilken vej og start- og sluttiden. Men jeg tvivler på, at den vil slå den her: Californiens Route 1 den 21. juni.

Væk fra byen

Da det er årets længste dag, starter den tidligt. Meget tidligt. Men ikke så tidligt som mig. Officielt står solen op kl. 5.47, men jeg er allerede oppe og på vej ud fra hotellets underjordiske garage. Idéen er nu at køre ud af byen så hurtigt, vi kan, før resten af byen vågner.

Vores destination, Big Sur, ligger ca. 236 km væk og er hjemsted for vestkystens mest dramatiske landskab. Det er også hjemsted for en del af Route 1, der er udpeget til American National Scenic Byway - ‘en ære, som er forbeholdt veje, der er så unikke, at de er destinationer i sig selv’.

Ved havet

Vi drøner ned mod Half Moon Bay med havet rullende ind til højre, en perfekt blå himmel og vejen næsten tom milevidt fremme. Vi kører forbi San Jose og drøner snart forbi Pigeon Point-fyret, som med sine 35 meter er et af de højeste i USA. Vores næste planlagte stop er Pebble Beach i Carmel, lige syd for Monterey, hvor den årlige Concours D’Elegance-biludstilling holdes, og hvor der stadig ligger en gammel racerbane i skovene.

Selv med det sidste stop, plus flere andre for at tage billeder, er klokken stadig kun lidt over et, da vi stopper i Monterey for at beundre udsigten over forbjerget til Pebble Beach. Vi har lidt under 50 km ned til kysten til Big Sur, men der er mindst 7 timers dyrebart dagslys, før solen går ned kl. 20.35. Vejret er perfekt, og jeg ved, at der er en fantastisk strækning af Route 1 lige syd for Big Sur, som ville være sindssyg at køre.

Sød havluft

Med de tanker hvirvlende rundt i hovedet sprutter og flyver bilen ned ad det smalle stykke asfalt, der er langs kanten af den smalle bjergvej. Det er måske en af de mest dramatiske strækninger på den fantastiske vej, og bilerne føler sig mere hjemme end nogensinde, når de kører rundt om kam efter kam på vejen.

Men så, netop som jeg er kommet ind i bilens rytme, toner Big Sur frem i det fjerne, og det er næsten tid til at vende om og køre tilbage. Jeg stopper ved Rocky Creek Bridge, der har stået siden 1932, og stiger ud af bilen for at snuppe de sidste mundfulde havluft.

Jeg må virkelig tilbage – men på den her vej, på denne dag, hvem kan så fortænke mig i at blive bare lidt længere?

Mere i Privatbilister

B står for Biking

B står også for B500 i Baden-Baden i Tyskland. Forfatteren Geoff Hill beslutter, om det er Europas bedste motorcykelvej eller ej.

Op i bjergene

Hvis du elsker friluftsliv, har de schweiziske alper det hele: ski, snowboard, mountainbike, white water-sejlads. Men vi var på udkig efter et andet sus. Motorjournalisten James Mills gav sig i kast med det legendariske Flüelapas.