Sådan fungerer CO₂ kompensering
Når CO₂ udledning ikke kan undgås kan den kompenseres via store anerkendte naturprojekter. Projekterne bevarer og genopretter naturområder, som binder CO₂ i jord, blade, rødder og andet biomateriale. Det enkelte projekt overvåges og dokumenteres nøje af uafhængige organisationer fx VCS og Gold Standard, som opgør hvor mange ton CO₂ projektet oplagrer eller sparer atmosfæren for om året.

Naturen har en betydningsfuld rolle
FN anslår, at 15-20 % af den årlige, globale CO₂ udledning stammer fra skovrydning og dræning af vådområder. Det er næsten på højde med den årlige udledning fra alle fly, biler og skibe. Ved rydning og afbrænding af skov mister kloden træernes kapacitet til at optage CO₂ (fotosyntese), og samtidig frigives det kulstof, der er bundet i jord, blade, rødder og andet biomateriale.
CO₂ kompensering gennem naturprojekter er omkostningseffektivt og en her-og-nu løsning, når CO₂ udledning ikke kan undgås eller reduceres. Den effekt, der er ved at bevare naturområder, bliver omregnet til den CO₂ udledning, der ville have været, hvis de truede områder var blevet ryddet eller på anden måde ødelagt. Ved skovplantning beregnes den mængde CO₂, som gennem fotosyntesen bliver bundet i form af kulstof i træernes biomasse (blade, grene, stammer, rødder) og i jorden.
1 ton undgået eller bundet CO₂ betegnes som 1 CO₂ kredit. I praksis køber Shell CO₂ kreditter fra de certificerede naturprojekter og sælger dem videre til kunderne.
Anerkendte standarder kontrollerer, at kompenseringen er reel og varig
Projekterne og dannelsen af de beregnede CO₂ kreditter overvåges løbende og verificeres af de højeste internationalt anerkendte standarder som VCS og Gold Standard.

Etableret 2003
- Oprettet af WWF.
- 1.500 projekter i 80 lande.
- Lægger ud over CO₂ vægt på bæredygtighed og opfyldelse af SDG’er (Sustainable Development Goals)

Etableret 2005
- Hjemmehørende hos organisationen Verra.
- 1.300 projekter.
- Fokus på CO₂/GHG (Green House Gases).
- Arbejder både på det officielle og det frivillige CO₂ marked.
Kilde: Eksempler på etablerede standarder til certificering af kompensationsprojekter i notatet
”Flyrejser, klima og kompensation” (2019) af Henrik Gudmundsson, CONCITO
Naturprojekterne har affødte fordele i tråd med FNs verdensmål for bæredygtig udvikling
Projekterne hjælper med at reducere CO₂ udledningen og har samtidig affødte fordele i tråd med FNs verdensmål for bæredygtig udvikling ved forbedrede levevilkår for mennesker og dyr og bevarelse af den biologiske mangfoldighed.
Baggrunden for CO₂ kompensering via naturprojekter
Sådan fungerer Shells CO₂ kompensering
Titel: Sådan fungerer Shells CO2 kompensering
Varighed: 2 minutter og 43 sekunder
Beskrivelse: Alle Shell brændstoffer kan CO2 kompenseres via naturprojekter. Videoen beskriver, hvordan det fungerer.
Befolkningstilvækst og bedre levestandard betyder stigende efterspørgsel efter energi. Samtidig ændrer klimaet sig med blandt andet stigende temperatur.
Parisaftalen blev indgået i slutningen af 2015. 195 lande besluttede at gøre en indsats for at begrænse den globale temperaturstigning til "et godt stykke under 2 °C".
I EU er målet, at CO2 udledningen skal være reduceret med 80-95 % i 2050 i forhold til 1990 og være tæt på nul senest ved udgangen af dette århundrede.
For at det skal lykkes, er det nødvendigt med omfattende ændringer inden for energiforsyningen. Der er ikke én, men flere løsninger til at reducere CO2 udledninger. En af dem og en overset løsning er selve naturen.
Naturen har potentiale til inden år 2030 at levere op til en tredjedel af klimaløsningen fx gennem stop for skovrydning, plantning af ny skov og bevarelse af vådområder. Naturen er en tilgængelig del af klimaløsningen, som blot kræver, at vi investerer i den.
Vi skal undgå CO2 skabende aktiviteter, men når CO2 udledninger er uundgåelige, kan de kompenseres gennem projekter, som beskytter og bevarer naturområder.
CO2 kompensering er en her-og-nu mulighed for at gøre noget i en virkelighed, hvor vi venter på alternativer til fossile brændstoffer som fx el-biler som endnu ikke er bredt tilgængelige eller en praktisk mulighed for alle.
Det fossile brændstof, som vi indtil videre ikke kan undgå at bruge, kan kompenseres via naturen og dokumenteres gennem CO2 certifikater, som bevidner, at en bestemt mængde CO2 er blevet kompenseret.
Et eksempel på et projekt, som Shell arbejder med, er Kasigau Corridor-projektet i Kenya. For bare 20 år siden var området udpint, der var stor fattigdom og begrænset adgang til vand og uddannelse.
Projektet, som omfatter 200.000 hektar jord, skaber 1,2 millioner CO2 kreditter om året og har betydet beskyttelse af plante- og dyreliv, forbedret levestandard for 116.000 mennesker, 15 nye skoler, sikker adgang til drikkevand, og nye job. Over 500 kvindegrupper laver og sælger egne varer og der produceres bæredygtigt trækul uden at fælde et eneste træ.
Ved at investere i naturprojekter kan vi begrænse nettoudledningen af CO2 og samtidig beskytte naturen og skabe bæredygtig udvikling.
