Jump menu

Main content |  back to top

Shell har arbejdet i Danmark siden 1913. Først under navnet A/S Dansk Engelsk Benzin & Petroleums Co., som senere skiftede navn til A/S Dansk Shell.

Lige fra starten har levering af olieprodukter til de danske forbrugere været kernen i forretningen, selv om aktiviteterne er blevet udvidet gennem årene. Shell-raffinaderiet i Fredericia, som er en væsentlig del af selskabet, blev etableret i 1966.

Dansk Shell har en kundeorienteret organisation og en decentral ansvars- og beslutningsstruktur. Alle medarbejdere ved, at tilfredse kunder er virksomhedens berettigelse. Derfor er kunders behov og forventninger grundlaget for udvikling af produkter og serviceydelser af høj kvalitet til konkurrencedygtige priser.

Bombning af Shell-Huset under 2. verdenskrig
Den 21. marts kl. 08.55 starter tyve lette, men hurtige Mosquito-bombemaskiner, og otteogtyve Mustang-jagere og sætter kursen mod Danmark.

Det er klart solskinsvejr, men kraftig storm. For at undgå tyske radarer flyver maskinerne kun fem meter over havoverfladen. Stormen tager til. Skumsprøjtet tilsalter flyenes vindspejl så meget, at synsfeltet efterhånden ikke er meget større end en tændstikæske.

Den første angrebsbølge drøner med ca. 600 km/t ind over København syd for Søndermarken, drejer svagt til venstre ved godsbanegården i meget lav højde. En af Englands bedste piloter rammer en lysmast. Maskinen er ude af kontrol. Bomberne river sig løs og rammer en fireetagers ejendom på Sønder Boulevard. Maskinen styrter ned ved Den Franske Skole og bryder i brand.

Resten af bombemaskinerne drejer svagt over Det Ny Teater, dykker lavt over Sct. Jørgens Sø direkte mod Shellhuset. Ca. 100 meter fra udløses bomberne, og præcisions-bombardementet lykkes som planlagt. Næste angrebsbølge ser i lige luftlinje til Shellhuset kun otte sekunders flyvning væk en bygning -Den Franske Skole- næsten dækket af røg.

Under de vanskelige orienteringsforhold, tilsaltede ruder, kraftig blæst og 600 km/t tror de, det er målet, og kaster deres bombelast.

Operation "Kartago bør ødelægges" lykkedes, men med tab.
Kl. 11.20 ramte de første seks tons bomber de mellemste etager i Shellhuset - Gestapos hovedkvarter i København. Under taget i Shellhuset sad nøglepersoner i den danske modstandsbevægelse som fanger. Seksogtyve reddede sig ud af bygningen, medens otte omkom.

Derudover kostede operationen tolv personer på Sønder Boulevard livet. ottefirs børn og fireogtyve voksne i Den Franske Skole og ti engelske officerer omkom. De tyske tab var firehalvfjerds, hvoraf treogtyve var danskere i tysk tjeneste.